Η Σημασία Των Προσδοκιών


Σας έχει τύχει ποτέ να προτείνετε μια ταινία ως εξαιρετική και να σας πουν ότι ήταν εν τέλει καλή αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο; Και το αντίστροφο, σας έχει τύχει να πείτε σε κάποιον ότι η τάδε ταινία είναι κακή και αφού την δουν να σας πουν ότι δεν ήταν κακή; Εάν ναι, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι έχει να κάνει με τις προσδοκίες του καθενός. Δίνοντας δηλαδή το ίδιο πράγμα στον ίδιο άνθρωπο την ίδια χρονική στιγμή, αναλόγως των προσδοκιών του, μπορεί να έχουμε 2 τελείως διαφορετικές αντιδράσεις. Εάν οι προσδοκίες του παραλήπτη είναι υψηλότερες από αυτό που λαμβάνει θα δυσαρεστηθεί, ενώ εάν οι προσδοκίες είναι χαμηλότερες θα ικανοποιηθεί.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Τσίπρας με την "13η σύνταξη" που του γύρισε μπούμερανγκ. Όταν το προεκλογικό επίδομα βαπτίστηκε 13η σύνταξη, δημιουργήθηκε στον κόσμο η προσδοκία ότι θα λάβει ένα ποσό ίσο με την σύνταξή του. Όταν όμως το ποσό που τελικά έλαβε ήταν κατά πολύ μικρότερο (π.χ. 300 αντί για 800 ευρώ), τότε ήρθε η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση για την κοροϊδία.

Απολαυστική ειρωνεία της τύχης, ότι το όνομα του προεκλογικού επιδόματος που με δόλιο σκοπό βαπτίστηκε 13η σύνταξη, ήταν ακριβώς ο λόγος που όχι μόνο δεν πέτυχε το σκοπό του, αλλά προκάλεσε και ζημιά στον Σύριζα. Κάτι που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, ότι ο Σύριζα αποτελείται από πονηρούς και αδίστακτους ανθρώπους, αλλά όχι ιδιαίτερα έξυπνους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"