Μετατρέποντας το Ατύχημα σε Ευτύχημα


Είναι αναπόφευκτο κάποιες φορές στην ζωή να μας τυχαίνουν και δυσάρεστα πράγματα. Όταν όμως μας συμβεί κάτι που το χαρακτηρίζουμε κακό, δεν είναι απαραιτήτως κακό. Αυτό που θα καθορίσει αν κάτι είναι κακό ή όχι, είναι το μέλλον. Δηλαδή αν π.χ. το τωρινό πάθημα μας κάνει πιο προσεκτικούς, με αποτέλεσμα να αποφύγουμε στο μέλλον κάτι ακόμα χειρότερο που θα παθαίναμε, τότε κάλλιστα αυτό που μας έτυχε τώρα μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο.

Επειδή ίσως μπέρδεψα κάποιους να δώσω ένα παράδειγμα: Περνάς γενικώς τον δρόμο χωρίς να προσέχεις, μέχρι που πέφτει πάνω σου ένα αυτοκίνητο και σε στέλνει στο νοσοκομείο. Εάν όμως λίγο καιρό πριν είχε πέσει πάνω σου ένα ποδήλατο και σε είχε χτυπήσει (κάτι που τότε θα θεωρούσες ατύχημα), θα ήσουν πιο προσεκτικός και ενδεχομένως να μην σε είχε χτυπήσει το αυτοκίνητο (αρά τελικά το ποδήλατο θα ήταν ευτύχημα).

Οι μελλοντικές μας πράξεις είναι που θα καθορίσουν αν τελικά ένα συγκεκριμένο συμβάν μας έκανε καλό ή κακό, στο γενικό σύνολο της πορείας της ζωής μας. Συνεπώς λοιπόν εάν μας συμβεί κάτι αρνητικό (πάντα σε λογικά πλαίσια), είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σε κάτι θετικό. Συναρπαστική σκέψη; Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε από ότι δυσάρεστο μας συμβαίνει.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Οι Άγγλοι λένε a blessing in disguise. Εγώ θα πω: ας αξιοποιήσουμε θετικά ότι καταστροφή μας έχει έρθει, πάντα με θάρρος (για να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας) και σύνεση (για να διδαχτούμε από τα λάθη αυτά), ώστε μετά από μερικά χρόνια να λέμε "Θυμάστε τι είχαμε πάθει το 2010; Ευτυχώς που έγινε αυτό και ξυπνήσαμε"...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"