Το Μη Χείρον Βέλτιστον


Πολλές φορές στην ζωή τυχαίνει να φτάνουμε σε ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνουμε μια δύσκολη επιλογή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τότε είναι να επιλέξουμε το καλύτερο. Επειδή αρκετές φορές καμμία από τις δυνατές επιλογές δεν είναι ευχάριστη, επιλέγουμε πάντοτε την λιγότερο δυσάρεστη. Μπορεί κάποιος να πει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους καταλήξαμε να έχουμε μόνο δυσάρεστες επιλογές, και θα έχει και δίκιο, όμως αυτό που επείγει είναι η απόφαση. Όχι ότι η αυτοκριτική δεν είναι σημαντική, αλλά μπορεί να γίνει αφού παρθεί η απόφαση.

Ένας μορφωμένος άνθρωπος έχει υποχρέωση να είναι πρακτικός, διότι αυτό απαιτεί η ζωή. Αντιθέτως, ένας άνθρωπος χαμηλού επιπέδου συγχέει την πραγματικότητα με την επιθυμία. Μπορεί να αρνηθεί όλες τις πιθανές επιλογές που έχει μπροστά του, είτε βλαστημώντας εκείνους που θεωρεί ως φταίχτες, είτε αρχίζοντας τα μεγάλα λόγια - συνήθως συγκινητικές αοριστολογίες -, πράγματα που όμως σε τίποτα δεν τον βοηθούν πρακτικώς. Ασφαλώς το συναίσθημα είναι αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπου, μην ξεχνάμε όμως πως η επικράτηση της λογικής έναντι του συναισθήματος είναι μια από τις θεμελιώδεις διαφορές του ανθρώπου με το ζώο. Σε μια δύσκολη στιγμή στην ζωή η λογική θα μας σώσει, όχι το συναίσθημα.

Οι Αρχαίοι Έλληνες, που ήταν πρακτικοί και ρεαλιστές άνθρωποι, καταλάβαιναν την σημασία και την αλήθεια της φράσης "το μη χείρον βέλτιστον". Οι σημερινοί νεοέλληνες όμως, που στην πλειοψηφία τους είναι φαντασμένοι αντάρτες ενάντια στην πραγματικότητα και την λογική, αδυνατούν να δεχτούν κάτι τέτοιο. Κακώς, διότι όσο αρνείσαι την πραγματικότητα κάνεις κακό μονάχα στον εαυτό σου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"