Η Δεύτερη Ήττα του Τσίπρα


Σε πολύ πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο "Η Πρώτη Ήττα του Τσίπρα" είχα επισημάνει την αρχή του τέλους του Σύριζα. Τώρα λοιπόν ήρθε το δεύτερο μέρος από το ψυχολογικό θρίλερ με τίτλο "Εκλογές Νέας Δημοκρατίας" που κάνει τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του να αρχίσει να τρέμει. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Βαγγέλα έχει τις εξής συνέπειες για τον Τσίπρα:
  • Ο Τσίπρας δεν θα έχει ως "αντίπαλο" τον συναινετικό Μεϊμαράκη, όπως υπολόγιζε. Αντιθέτως, θα έχει μια μαχητική αξιωματική αντιπολίτευση που θα τον πολεμήσει σκληρά.
  • Ο απόλυτα μισητός στην Αριστερά, ο μαχητικός δεξιός Άδωνις Γεωργιάδης, θα έχει κεντρικό ρόλο στην νέα ΝΔ. Θα συνεχίσει λοιπόν το ιδεολογικό σφυροκόπημα του Σύριζα από αναβαθμισμένη θέση.
  • Η ΝΔ αποκτάει έναν σαφή δεξιό φιλελεύθερο προσανατολισμό στα θέματα της οικονομίας. Ο Σύριζα θα είχε πλεονέκτημα έναντι μιας αριστερίζουσας ΝΔ του Μεϊμαράκη, όπως θα την ήθελε ο Κωστάκης Καραμανλής. Πώς όμως θα νικήσει σε εκλογές ένα φιλελεύθερο κόμμα, από την στιγμή που η Αριστερά (λόγω 3ου Μνημονίου) έχει ξεφτιλιστεί;

Κατά πάσα πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Όταν έρθει η ώρα του λοιπόν να κυβερνήσει, εάν θα πάει μέχρι τέλους τις - τόσο αναγκαίες για την Ελλάδα - μεταρρυθμίσεις ή αν θα δειλιάσει μπροστά στο πολιτικό κόστος (όπως όλοι σχεδόν οι προηγούμενοι) κανείς δεν ξέρει. Τουλάχιστον ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, συνεπώς υπάρχει μια ελπίδα σε σχέση με πρωθυπουργό Τσίπρα ή Μεϊμαράκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"