Γιατί η Αριστερά Δεν Ασκεί Αριστερή Πολιτική


Είναι η πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία που ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Σύριζα, καταλαμβάνει την εξουσία. Κι όμως, ενώ κάποιος λογικά περίμενε από τον Σύριζα να ασκήσει αριστερή πολιτική, αυτό δεν συμβαίνει. Πώς εξηγείται όμως η αντίφαση αυτή;

Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι απλώς ο Σύριζα δεν είναι αριστερό κόμμα. Ότι δηλαδή παρίστανε το αριστερό κόμμα ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. Αυτή η θεωρία έχει ένα μεγάλο κενό: δηλαδή θεωρεί κάποιος ότι αν υπήρχαν χρήματα σε αφθονία, ο Σύριζα θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική; Ασφαλώς όχι. Εάν υπήρχαν χρήματα δεν θα έκανε ιδιωτικοποιήσεις, θα διόριζε κόσμο στο Δημόσιο, και θα μοίραζε αυξήσεις και επιδόματα. Ακριβώς ότι έκανε και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ (και το Πασοκ Light, η ΝΔ δηλαδή) όταν υπήρχαν άφθονα - δανεικά - χρήματα.

Εγώ λοιπόν έχω μια πολύ πιο πειστική και απλή εξήγηση που εξηγεί πλήρως αυτό το φαινόμενο, την απόκλιση δηλαδή θεωρίας και πράξης του Σύριζα: η Αριστερή πολιτική για να ασκηθεί χρειάζεται χρήμα! Όταν δεν υπάρχει χρήμα, απλούστατα δεν μπορεί να υπάρξει Αριστερή πολιτική. Αυτό ακριβώς είναι το αδύναμο σημείο της Αριστερής οικονομικής πολιτικής και ο λόγος που δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διότι μοιραία τα χρήματα, όταν τα σκορπάς, κάποια στιγμή τελειώνουν. Και τότε ακόμα και μια Αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει Αριστερή πολιτική, όσο και να θέλει.

Τι έχει γίνει στον Σύριζα λοιπόν, με απλά λόγια; Αυτό που συμβαίνει πάντοτε όταν η θεωρία συγκρούεται με την πραγματικότητα: η θεωρία καταρρέει. Ανάγκα και οι θεοί πείθονται, έλεγαν οι αρχαίοι. Και όταν η πρακτική ανάγκη συγκρούεται με τις φαντασιακές επιθυμίες της Αριστεράς, οι Αριστεροί πολιτικοί - επειδή είναι επιπλέον και απροσάρμοστοί - καταντάνε να συμπεριφέρονται σχιζοφρενικά, δηλαδή άλλα να λένε και άλλα να πράττουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"