Πώς Πρέπει να Πορευτούμε


Στην δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται η Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να μαζεύει χρήματα το κράτος. Μέσω φόρων ή μέσω μείωσης δαπανών. Κανένας από τους δύο τρόπους δεν είναι ευχάριστος. Όμως με τους φόρους όχι μόνο δεν θα ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα χάνονται και οι υπάρχουσες, καθώς ακόμα και οι εταιρείες που είναι τώρα στην Ελλάδα θα μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Άρα αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσουμε με την μείωση των δαπανών του κράτους. Έτσι, όσο ανεβαίνει η οικονομία θα μπορούμε σταδιακά να επαναφέρουμε κάποιες δαπάνες.

Κατά συνέπεια - και για πολλούς άλλους λόγους - αυτό που χρειάζεται από μια κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και όχι κρατικίστικη. Οι παράλογα υψηλοί φόροι στις επιχειρήσεις θα πρέπει να μειωθούν και οι απαράδεκτες προκαταβολές φόρου θα πρέπει να καταργηθούν. Το αναποτελεσματικό κράτος θα πρέπει να γίνει όσο μικρότερο γίνεται με σκοπό ο πολίτης και ο επιχειρηματίας να χρειάζεται να έρχονται σε επαφή με το κράτος όσο το δυνατόν λιγότερο.

Είναι τώρα δυνατόν μια κυβέρνηση σαν την τωρινή του Σύριζα να εφαρμόσει με επιτυχία μια τέτοια πολιτική όπως την περιγράφω; Σαφέστατα όχι, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από τους πιο βασικούς είναι η αριστερίστικη νοοτροπία που, ανάμεσα σε άλλα, τους κάνει να βλέπουν τον επιχειρηματία ως εχθρό. Ενώ οποιοσδήποτε επενδύει σε μια τέτοια χώρα μόνο ήρωας μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού δεν ξέρει τι φόρο θα πληρώσει, ξέρει τι παράλογη γραφειοκρατία θα αντιμετωπίσει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταστραφεί (βλέπε περίπτωση Βωβού).

Είναι προφανές ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση που να ΠΙΣΤΕΥΕΙ στην φιλελεύθερη οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις και στην μείωση του κράτους. Δηλαδή χρειάζεται μια αληθινή δεξιά κυβέρνηση. Ασφαλώς δεν αναφέρομαι στην Νέα Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα λάιτ Πασόκ. Είτε η ΝΔ θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία (ίσως μέσω του νέου αρχηγού που θα προκύψει) ή θα πρέπει να προκύψει ένα νέο δεξιό κόμμα. Και τα δύο είναι πολύ δύσκολα, αλλά άλλη ελπίδα δεν υπάρχει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"