Σύριζα και Οικουμενική - Το Σκουλίκι και το Μήλο


Με ρωτούν κάποιοι φίλοι πώς πιστεύω ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα με την κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει, αλλά γνωρίζω τι πρέπει να γίνει, και αυτό είναι η μη συμμετοχή του Σύριζα σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα (οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας). Ο λόγος που το λέω είναι καθαρά πρακτικός και εξηγούμαι.

Έστω ότι έχουμε μια οικουμενική κυβέρνηση με την συμμετοχή του Σύριζα. Η κατάσταση είναι πλέον τόσο άσχημη (μετά την παλαβή πορεία της χώρας το 2015), που δεν γίνεται να αποφευχθούν μέτρα δυσάρεστα για τον λαό. Οι βουλευτές του Σύριζα, από την στιγμή που δεν θα έχουν μόνοι τους την εξουσία, υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν δύσκολα μέτρα; Ακόμα και τώρα που έχουν την εξουσία στα χέρια τους, πηδάνε ένας ένας από το πλοίο. Με άλλη κυβέρνηση θα φεύγουν σωρηδόν, προκαλώντας ταυτοχρόνως μεγάλη αστάθεια. Συνεπώς, καλύτερα να μην τους έχεις μαζί εξ αρχής...

Το πλεονέκτημα του να έχεις ένα κόμμα στην συγκυβέρνηση είναι ότι δεν θα μπορεί να σου επιτίθεται ως αντιπολίτευση, και αυτή είναι η λογική με την οποία κάποιοι πιστεύουν ότι ο Σύριζα πρέπει να είναι στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό είναι λάθος. Όχι ότι ο Σύριζα, ως αντιπολίτευση, θα κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε και παλιότερα. Όμως ο Σύριζα έχει πλέον ξεφτιλιστεί, έχει χάσει την δύναμή του, και πλέον δεν θα μπορεί να πουλάει σανό - εμ Αντιμνημόνιο ήθελα να πω - στον κόσμο. Άρα ούτε από αυτήν την πλευρά υπάρχει όφελος από συμμετοχή του Σύριζα στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο Σύριζα έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική που χρειάζεται για να βγει η χώρα από την κρίση, διότι οι άνθρωποι είναι κρατιστές ενώ πρέπει να γίνει ελαχιστοποίηση του κράτους, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που πρεσβεύουν. Με τον όρο "ελαχιστοποίηση του κράτους" εννοώ πρωτίστως τις δημόσιες δαπάνες, καθώς τα έξοδα πρέπει να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο ώστε να αποφευχθούν όσο γίνεται οι φόροι. Άρα οι βουλευτές του Σύριζα μπορούν να προσφέρουν κάτι, σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα βάλει το κράτος στον σωστό δρόμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"