Η Ανταποδοτικότητα των Ασφαλιστικών Εισφορών


Ακούω όλη την ώρα για την περίφημη "ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών" και πόσο άδικο είναι να μειώνεις τις συντάξεις, διότι οι άνθρωποι αυτά τα χρήματα τα έχουν ήδη πληρώσει στο κράτος. Δεν είμαι υπέρ των μειώσεων στις συντάξεις, αλλά δεν είμαι ούτε υπέρ στο να λέγονται πράγματα που δεν ισχύουν.

Ένας μέσος συνταξιούχος έχει δουλέψει (και άρα έχει πληρώσει εισφορές για την σύνταξή του) το πολύ 40 χρόνια στην ζωή του. Αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τις πρόωρες συντάξεις και τις εξωφρενικές - αλλά ουκ ολίγες - περιπτώσεις όπου κάποιος συνταξιοδοτείται στα 45-50-55 όπου δεν υπάρχει περίπτωση να έχει εργαστεί πάνω από 30 χρόνια.

Από την άλλη, έστω ότι ο μέσος άνθρωπος εισπράττει σύνταξη - μόνο - για 20 χρόνια. Για μια σύνταξη των 2.000 (παρόλο που υπάρχουν και ακόμα υψηλότερες) αυτό σημαίνει ότι θα εισπράξει συνολικά από το ασφαλιστικό του ταμείο 480.000. Για να δικαιολογηθεί το ποσό αυτό από τις κρατήσεις του, θεωρώντας ότι εργάστηκε 40 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πλήρωνε εισφορές 1.000 κάθε μήνα! Σε αυτήν την περίπτωση, πράγματι θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών.

Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, και δεν θα έχει άδικο, ότι τα χρήματα που πληρώνει ο εργαζόμενος ως εισφορές θα πρέπει να του επιστραφούν εντόκως στην σύνταξη. Έστω ότι αυτά τα χρήματα τοκίζονταν σαν να ήταν στην τράπεζα. Εμείς όμως υπολογίσαμε με περισσή γενναιοδωρία 40 χρόνια εργασίας και μόνο 20 χρόνια σύνταξης, κάτι που δεν ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, άρα αντισταθμίζουμε τους τόκους με το παραπάνω.

Συνεπώς καλά θα κάνουμε να μην επικαλούμαστε και τόσο πολύ την ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών, διότι δεν συμφέρει τους περισσότερους εξ ημών. Διότι αν αυτή εφαρμοζόταν, πολλοί θα έβλεπαν τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Η Πραγματική Κοινωνική Πολιτική