Η Αγάπη των Ελλήνων για την Ελευθερία


Η αγάπη των Ελλήνων για την ελευθερία είναι γνωστή. Πολλοί αγώνες έχουν γίνει και ποταμοί αίματος έχουν χυθεί από τους προγόνους μας ανά τους αιώνες, ώστε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι. Όμως σημαίνει αυτό ότι οι άλλοι λαοί δεν αγαπούν την ελευθερία, ή έστω ότι δεν την αγαπούν τόσο όσο εμείς οι Έλληνες; Ας αφήσουμε ένα καταγεγραμμένο ιστορικό γεγονός να μας λύσει την απορία.

Παραθέτω ένα απόσπασμα του βιβλίου «Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» των Ραιημόν Καρτιέ, Τσάρλς Ντε Γκώλ και Ουίνστον Τσώρτσιλ (σελίδα 695-696):
Για την Ελληνική Αντίσταση είναι χαρακτηριστικό ότι, πλάι σε λαμπρές πολεμικές ενέργειες, που απέσπασαν τα συγχαρητήρια του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, έχει να επιδείξη και μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις, μοναδικές σ' όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, όπου ο Χίτλερ δεν μπόρεσε να επιβάλη την πολιτική επιστράτευση. Και αυτό είναι μία από τις πιο μεγάλες νίκες του Ελληνικού Λαού, κατά την περίοδο της κατοχής, την οποία εκέρδισε με τις καθολικές του κινητοποιήσεις από 18 - 22 Φεβρουαρίου 1943, στις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες λαού, αψηφώντας τα πολυβόλα και τα τάνκς, διεδήλωσαν τη θέλησί τους να μη συρθούν στη Γερμανία να δουλέψουν για την πολεμική μηχανή του Χίτλερ.

Η Ελλάς λοιπόν είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου οι Ναζί δεν κατάφεραν να επιβάλουν πολιτική επιστράτευση. Ενώ δηλαδή ανάγκασαν μέρος του πληθυσμού από όλες τις άλλες κατεκτημένες Ευρωπαϊκές χώρες να μεταφερθεί στα εργοστάσια της ναζιστικής Γερμανίας για να δουλέψει, στην Ελλάδα η αντίδραση του λαού στην πρόθεση αυτή ήταν τόσο μεγάλη που οι Γερμανοί εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Υπάρχουν πολλά ακόμη παρόμοια ιστορικά παραδείγματα, αλλά επέλεξα το συγκεκριμένο επειδή δεν είναι γνωστό, ενώ θα έπρεπε.

Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν είναι όλοι οι λαοί ίδιοι. Ο κάθε ένας έχει τον δικό του συλλογικό χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του, τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Και ένα από τα στοιχεία του χαρακτήρα των Ελλήνων είναι η υπερβολική αγάπη για την ελευθερία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι λαοί. Σημαίνει όμως ότι ο κάθε λαός είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Η Πραγματική Κοινωνική Πολιτική