Η Ανατομία της Ψυχολογίας του Νεοέλληνα Ψηφοφόρου


Ο Ελληνικός λαός έκανε τον Ιανουάριο του 2015 ένα τραγικό λάθος: όρισε κυβέρνηση ένα ακροαριστερό κόμμα ημίτρελων ανθρώπων με εξαιρετικά φασίζουσα νοοτροπία. Το αποτέλεσμα: πλήρης κατάρρευση, όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά σε όλα τα επίπεδα. Πώς αντιμετωπίζει όμως το λάθος αυτό;

Θα έχετε ακούσει σίγουρα από γνωστούς σας τις ατάκες "και πριν τα πράγματα χάλια ήταν" ή "όλοι ίδιοι είναι". Αυτή είναι η τελευταία γραμμή άμυνας ενός ψηφοφόρου του Σύριζα. Άμυνα πρωτίστως από τον ίδιο του τον εαυτό. Διότι αν παραδεχτεί ότι τα πράγματα πλέον είναι πολύ χειρότερα από το 2014, τότε θα πρέπει κάποιος να ευθύνεται για αυτό. Συνεπώς η λογική "ε δεν έγινε και τίποτα" απενοχοποιεί πρωτίστως τον ίδιο.

Αυτή η αντίδραση είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ανευθυνότητας και εγωισμού. Και πάνω από όλα καταδεικνύει πόσο πολύ μπορεί να εθελοτυφλεί κάποιος όταν το θέλει αρκετά (είναι αυτό που λέει ο λαός "τον φτύνουν και νομίζει ότι βρέχει"). Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νεοέλληνα είναι ακριβώς αυτό: ότι δεν είναι καλός στο να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Είναι η συνέπεια μιας νοοτροπίας των εύκολων & ανώδυνων λύσεων, που βάζει το "θέλω" πάνω από το "πρέπει" και έχει αλλάξει ριζικά την ελληνική κοινωνία.

Η στάση αυτή όμως είναι πολύ επικίνδυνη και για το μέλλον. Η λογική του "όλοι οι ίδιοι είναι", που κακά τα ψέμματα έχει επικρατήσει, μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει μεγάλη μερίδα του λαού σε ακόμα πιο ακραίες επιλογές, όπως την Χρυσή Αυγή. Προς το παρόν πάντως, ο μόνος ωφελημένος από την κατάσταση αυτή είναι ο Σύριζα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"