Τελικά Τι Κερδίσαμε;


Πλέον, μετά τα τρανταχτά χαστούκια που δέχτηκε ο ελληνικός λαός από την σκληρή πραγματικότητα, κανένας δεν συζητάει για διαγραφή του "απεχθούς και επονείδιστου" χρέους. Ο νέος εθνικός στόχος είναι η αναδιάρθρωση / ελάφρυνση χρέους, δηλαδή ένας συνδυασμός μείωσης επιτοκίων και επέκτασης χρόνου αποπληρωμής, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Τελικά όμως τι κερδίσαμε μετά από όλη αυτήν την διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω, που κατέληξε σε πανωλεθρία, όπως προειδοποιούσα; [Ρωτάω τι κερδίσαμε, διότι αυτά που χάσαμε (capital controls, δεκάδες χαμένα δις, κτλ) είναι γνωστά] Κερδίσαμε μια υπόσχεση πως αργότερα - αν χρειαστεί - θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτήν την υπόσχεση όμως την είχαμε ήδη από το 2012. Μήπως λοιπόν κερδίσαμε μόνο την μείωση των επιτοκίων του χρέους, ή μήπως και αυτήν την είχαμε ήδη;

Η μείωση των επιτοκίων του χρέους γινόταν ήδη σταδιακά, μέσω του "επάρατου" Μνημονίου. Τα χρήματα που δανειζόμασταν προ κρίσης ήταν με υψηλό επιτόκιο (έως και 5%). Η Τρόικα να μεν μας δίνει δανεικά για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δανεικά, αλλά τα νέα δανεικά είναι με επιτόκια έως 2%. Συνεπώς ναι μεν μας δανείζουν για να τους ξεπληρώνουμε (όπως διατυπώνεται η συνωμοσιολογία), αλλά έτσι μειώνεται σταδιακά το επιτόκιο του χρέους μας.

Συνεπώς τι κερδίσαμε τελικά; Κερδίσαμε πράγματα που ήδη είχαμε πριν, δηλαδή ΤΙΠΟΤΑ. Μάλιστα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις (οι "γερμανοτσολιάδες") κατάφεραν να γίνει ένα μεγάλο κούρεμα χρέους μέσω του PSI. Ο Σύριζα δεν φέρνει τελικά κούρεμα ούτε ενός ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"