Η Πρακτική Αξία της Εμπιστοσύνης


Όποιος βλέπει την τηλεοπτική σειρά Game Of Thrones (Το Παιχνίδι του Στέμματος ελληνιστί), γνωρίζει πολύ καλά το ρητό της οικογένειας Λάννιστερ: "Οι Λάννιστερ πάντοτε πληρώνουν τα χρέη τους". Για ποιον λόγο κάποιος ισχυρός επιλέγει να πληρώσει ένα χρέος που μπορεί να αποφύγει, αντί να πει δεν πουλάω δεν χρωστά δεν πληρώνω; Επειδή απλούστατα αυτό που κερδίζει πληρώνοντας το χρέος είναι μεγαλύτερο από τα χρήματα που χάνει.

Το να είναι ο λόγος ενός ανθρώπου συμβόλαιο, έχει πολλά οφέλη για εκείνον, πρωτίστως οικονομικά. Για παράδειγμα θα του ζητήσουν πολύ λιγότερες εγγυήσεις - ίσως και καθόλου - για κάποια συναλλαγή εάν τον θεωρούν αξιόπιστο. Θα δεχτούν να του πουλήσουν με πίστωση εάν τον θεωρούν αξιόπιστο. Αντιθέτως, δεν θα δεχθεί συμφωνία το κουαρτέτο (τρόικα + 1) με την Ελληνική κυβέρνηση - την οποία θεωρεί αναξιόπιστη - χωρίς προληπτικά μέτρα. Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά, η αναξιοπιστία μας έχει κόστος.

Για να είμαστε ειλικρινής τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δις δεν οφείλονται μόνο στην πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης Σύριζα. Υπάρχει και ένας ακόμα πιο πρακτικός λόγος: η εγγυημένη αποτυχία των φορολογικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Όπως όλοι γνωρίζουμε, συμπεριλαμβανομένου και του κουαρτέτου, τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να εισπραχθούν. Και μάλιστα θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι τα έσοδα θα μειωθούν. Δεν έχω καμμία μαντική ικανότητα, απλώς όποτε έχουν αυξηθεί οι φόροι έχουν μειωθεί τα έσοδα.

Επίσης, και πάλι για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ήμασταν και οι πλέον αξιόπιστοι πριν έρθει ο Σύριζα. Απλώς με τον Σύριζα κυβέρνηση η αναξιοπιστία του Ελληνικού κράτος απογειώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι ενώ πριν υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη, τώρα δεν υπάρχει καθόλου. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το πληρώσουμε όλοι εμείς, και θα το πληρώσουμε ακριβά...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Η Πραγματική Κοινωνική Πολιτική