Λάθη στην Χρήση της Γλώσσας μας - Μέρος 2ο


Αυτό είναι το δεύτερο μέρος της ανάρτησης "Λάθη στην Χρήση της Γλώσσας μας" και θα ασχοληθούμε με άλλο ένα συχνότατο λάθος που κάνουμε στον καθημερινό μας λόγο. Λέμε συχνά φράσεις παρόμοιες με αυτήν: "σαν ειδικός που είναι γνωρίζει καλύτερα". Η χρήση του "σαν" σε τέτοιου είδους φράσεις είναι εντελώς λάθος. Συγχέουμε το "σαν" με το "ως".

Αυτό που θέλουμε να πούμε στην πραγματικότητα είναι "ως ειδικός". Η διαφορά είναι σημαντική επειδή το "σαν" χρησιμεύει για παρομοιώσεις. Δηλαδή όταν λέμε για κάποιον "σαν ιατρός", εννοούμε ότι στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι ιατρός αλλά τον παριστάνει. Ενώ η φράση "τρέχει γρήγορα σαν λαγός" είναι σωστή, διότι ο άνθρωπος δεν είναι φυσικά λαγός, αλλά είναι τόσο γρήγορος που τον παρομοιάζουμε με λαγό. Εάν αντιθέτως ακούσουμε την φράση "τρέχει γρήγορα ως λαγός", τότε καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος αναφέρεται σε έναν λαγό (και όχι σε άνθρωπο), που φυσικά - ως λαγός που είναι - είναι γρήγορος.

Καλή η θεωρία αλλά πώς μπορούμε να αποφεύγουμε την λάθος χρήση του "σαν"; Θα σκεφτόμαστε κάθε φορά από μέσα μας: ο Χ είναι Ψ; (εάν ετοιμαζόμαστε να πούμε "Ο Χ σαν Ψ..."). Δηλαδή εάν ετοιμαζόμαστε να πούμε την φράση "Ο Γιώργος σαν γιατρός" πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: "Ο Γιώργος είναι γιατρός;" Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε χρησιμοποιούμε το "σαν". Εάν είναι ναι, τότε χρησιμοποιούμε το "ως".

Έχει ενδιαφέρον ότι η ίδια ακριβώς φράση (π.χ. "σαν γιατρός") μπορεί να είναι άλλοτε λάθος και άλλοτε σωστή. Το αν είναι σωστή ή λάθος καθορίζεται από το άτομο στο οποίο αναφερόμαστε. Εάν αυτό δεν είναι γιατρός, η φράση είναι σωστή. Εάν είναι γιατρός τότε η φράση είναι λάθος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Η Πραγματική Κοινωνική Πολιτική