Η Σημασία της Αυτοκριτικής


Η αυτοκριτική είναι πάντοτε απαραίτητη μετά από κάθε μεγάλο εγχείρημα, πόσο μάλλον όταν ο εγχείρημα αυτό καταλήξει σε αποτυχία. Αυτοκριτική τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όσοι λοιπόν είναι λογικοί άνθρωποι και θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας - και όχι μόνο - είναι χειρότερη από πέρυσι τέτοιον καιρό, θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Θα πρέπει να αναρωτηθούν τι μας οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.

Ο ελληνικός λαός έκανε μια συνειδητή επιλογή με τις εκλογές τον Ιανουαρίου του 2015. Επέλεξε να πιστέψει εκείνους που υποστήριζαν ότι ήμασταν στον πάτο του βαρελιού και χειρότερα δεν γίνεται, ενώ ακόμα και το παιδάκι του δημοτικού γνωρίζει ότι πάντα υπάρχουν χειρότερα. Επέλεξε να πιστέψει εκείνους που υποστήριζαν να εκβιάσουμε την Ευρώπη, εφόσον ήταν πιο βέβαιο πως η Ευρώπη θα υπέκυπτε από το ότι ο ήλιος δύει στην δύση, αγνοώντας ότι αν η Ευρώπη υπέκυπτε στον εκβιασμό θα ακολουθούσαν το παράδειγμά μας και άλλοι (και συνεπώς της ήταν αδύνατον να υποκύψει σε εκβιασμό). Επέλεξε να πιστέψει εκείνους που υποστήριζαν πως οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα μας έδιναν χρήματα, αγνοώντας την εξωφρενικά προφανή αλήθεια ότι κανένας δεν δανείζει σε αυτόν που βαφτίζει τα χρέη του "επαχθή και επονείδιστα". Επέλεξε να πιστέψει εκείνους που υποστήριζαν ότι η Ελλάδα (το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε.) θα άλλαζε την Ευρώπη, αγνοώντας αυτό που ακόμα και ο πιο αφελής ιδεολόγος γνωρίζει, ότι δηλαδή ο αδύναμος δεν μπορεί να τα βάλει με τον ισχυρό.

Συνεπώς λοιπόν το συμπέρασμα της αυτοκριτικής ενός ανθρώπου που είναι ειλικρινής, τουλάχιστον με τον εαυτό του, είναι ότι πιστέψαμε πώς θα γινόταν αυτό που θα θέλαμε να γίνει. Κοινώς αυταπάτες, wishful thinking όπως τόσο σωστά το εκφράζουν οι Άγγλοι. Και το πρακτικό αποτέλεσμα όλης αυτής της φαντασίωσης; Ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή και μια πορεία σταθερά πτωτική με την ανεργία να αυξάνεται, το ΑΕΠ να μειώνεται και την ύφεση να καλπάζει.

Ρωτάνε τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι πολίτες που τους υποστηρίζουν: Δηλαδή η χώρα καταστράφηκε μέσα σε 5 μήνες; Απάντηση: Μόνο τις 3 πρώτες - διευκρινίζεται επειδή δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσουν - εβδομάδες των capital controls το ΑΕΠ της χώρας μας έχασε 8 δισεκατομμύρια. Γιατί λοιπόν να φαντάζει περίεργο να επήλθε η καταστροφή σε 5 μήνες; Η καταστροφή μπορεί να γίνει μέσα σε μια στιγμή, όπως π.χ. ήταν η στιγμή της προκήρυξης του δημοψηφίσματος.

Ίσως τώρα κάποιοι - λίγοι είμαι βέβαιος - να κατάλαβαν πλέον ότι αν έχει ένα κράτος την επιλογή είτε να αφήσει απλήρωτους τους συνταξιούχους ή να αφήσει να κλείσουν οι τράπεζες, θα πρέπει χωρίς σκέψη να επιλέξει το πρώτο. Και εάν έχει την επιλογή είτε να καθυστερήσει την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων ή να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης των δανειστών, πάλι να επιλέξει το πρώτο. Οδυνηρό δίδαγμα ο καρπός της αυτοκριτικής, αλλά αναμενόμενο αφού η αυτοκριτική είναι σκληρό πράγμα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"