Τα Σημεία των Καιρών


Πάντα πίστευα ότι μπορείς να καταλάβεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου από μικρές, φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες. Το ίδιο πιστεύω ισχύει και σε επίπεδο κοινωνίας. Δηλαδή παρατηρώντας κάποιες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για την κοινωνία χωρίς να έχει ζήσει καν μέσα σε αυτήν.

Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει κάτι που υποθέτω ότι θα το έχετε προσέξει και εσεις: έχουν αυξηθεί πολύ οι διαφημίσεις που έχουν να κάνουν με τζόγο (διαδικτυακά καζίνο) και σεξ (στριπτιτζάδικα, πορνοπεριοδικά, κτλ), και μάλιστα πρόκειται για διαφημίσεις σε δημόσιο χώρο, όπως π.χ. στις στάσεις των λεωφορείων. Εδώ υπάρχουν δύο σημεία που έχουν σημασία. Πρώτον η αύξηση της συχνότητας των διαφημίσεων τέτοιου είδους και δεύτερον την προβολή τους σε δημόσιο χώρο όπου μπορούν να τις βλέπουν ακόμη και μικρά παιδιά.

Μόνο και μόνο από αυτό, χωρίς να χρειάζεται να δει κανείς κάτι άλλο, μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε παρακμή. Όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, λόγω της κρίσης, αλλά σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο ηθικό. Και θυμάμαι πριν 20 περίπου χρόνια είχε γίνει ολόκληρο θέμα επειδή σε μία τηλεοπτική διαφήμιση μία κοπέλα είχε κάπως πιο προκλητικό στήθος. Το ίδιο συνέβη και με τα παρακμιακά life-style / πορνοπεριοδικά: την μια μέρα ήταν αδιανότητη η ύπαρξή τους και την επόμενη είχαν γεμίσει τα περίπτερα.

Γιατί τα πράγματα άλλαξαν τόσο πολύ μέσα σε τόσο λίγο χρόνο; Ούτε καν μια γενιά δεν πέρασε ώστε να δικαιολογηθεί κάπως η αλλαγή. Πάντως για εμένα προσωπικά είναι ξεκάθαρο πως η ηθική παρακμή είναι η ρίζα των προβλημάτων μας, ακόμα και των οικονομικών προβλημάτων, όσο και αν αυτό μπορεί να ακούεται περίεργο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Μετάβαση από το Δωδεκαθεϊσμό στον Χριστιανισμό

Τον επικεφαλής ή τον επικεφαλή

Η Θουκυδίδια Ερμηνεία της Κρίσης